Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár

Blog

Praktikus ötletek otthoni kenyérsütéshez!

Praktikus ötletekkel készültünk nektek a hétre. Kenyérsütés otthon egyszerűen? Miért ne! 

A gluténérzékenyek álma válhat valóra. De beszéljünk először arról, mi is az a glutén érzékenység?

A gluténhez kapcsolt betegség - mint amilyen a gluténérzékenység - a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. A cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

 

Hazánkban sokan szenvednek ettől a betegségtől de a mai technológiák segítségével rengeteg gluténmentes étel létezik.

Mi az a glutén: A glutén (hivatalos szakkifejezéssel a sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.


Összegyüjtöttünk néhány olyan gluténmentes kenyérfélét, amik megkönnyebíthetik mindennapjainkat.

 

Gluténmentes fehér kenyér
(hozzávalók / 1 adag)

25 dkg gluténmentes lisztkeverék

3.4 dl tej (vagy 3,2 dl víz)

2 dkg élesztő

20 g cukor

10 g só


Elkészítés:

Az élesztőt 2 ek liszttel, a cukorral és 1 dl tejjel (vagy vízzel) robotgép segítségével összekeverjük. Majd 15 percig kelni hagyjuk.

A maradék liszthez hozzáadjuk a sót és a „kovászunkat”. Ezt követően a maradék tejet fokozatosan hozzáadjuk, és robotgép segítségével sima masszává keverjük.

A gyümölcskenyér formát (18cm) sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a tésztát, majd újabb 15 percig meleg helyen pihentetjük.

Előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.

Sütési hőfok: 180°C

Sütési mód: hőlégkeveréses

 

Gluténmentes kalács
(hozzávalók)

50 dkg gluténmentes kenyérliszt

1 evőkanál tápiókakeményítő vagy 1 evőkanál bambuszrost (ezt helyettesíthetjük plusz 1 evőkanál liszttel)

1 evőkanál útifűmaghéj (helyettesíthető plusz 2 evőkanál liszttel) vagy 1 kiskanál guarliszt (ezt pedig ha nem szeretnénk, egyszerűen csak hagyjuk ki.)

4 dl tej

10 dkg cukor

3 dkg élesztő

1 evőkanál olaj

3 dkg vaj

csipet só

2 tojássárgája

+1 egész tojás a kenéshez


Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt a tej felében a receptben használt cukormennyiségből elvéve 2 evőkanállal. Tegyük langyos helyre, hamar beindulnak az élesztőgombák.

Szitáljuk át a lisztet, keverjük hozzá a többi száraz hozzávalót, ezt követően pedig öntsük bele a felfutott élesztőt, az olajat és a tojássárgáját.

Ha édesen esszük – nem sonkához – adhatunk hozzá vaníliát, citromhéjat és mazsolát is.

Ha szépen összedolgoztuk a tésztát, tegyük hozzá a vajat.

Itt szeretnénk megemlíteni, hogy a gluténmentes tésztákba hatékonyabb a vajmennyiség egy részét olajra cserélni, hisz a sok vaj kifejezetten elnehezíti a tésztát.

Dolgozzuk el tehát - én ezúttal a tészta körülbelül egyharmadát különválasztottam, és cukros fahéjat kevertem hozzá.

Ez a recept kifejezett lágy tésztát eredményez. Ennek a lágy tésztának van előnye és hátránya is. 
Ha masszívabb, lisztesebb tésztát készítünk, - amit sokkal könnyebb formázni - a végeredmény kissé szárazabb jellegű kalács lesz.

Ha maradunk a lágy - ám nehezebben formázható - tésztánál, elkészülés után egy lényegesen puhább, könnyedebb végeredményt kapunk.

Ha maradunk az eredeti receptnél -ezáltal megbírkózunk a lágy tészta adta nehézségekkel - és nem teszünk hozzá plusz lisztet, akkor márcsak néhány dolgunk van.
Az első és legegyszerűbb, ha elegyengetjük egy kiolajozott, rizsliszttel szórt formában.

Akárhogy is döntünk, formába öntés után, hagyjuk még kelni kicsit. Majd sütés előtt kenjük meg egy felvert egész tojással, majd tegyük sütőbe.
180 fokon készre sütjük körülbelül 40 perc alatt.

Ha kihűlt, vágjuk fel ezt a csodálatosan puha kalácsot, és érezzük a hihetetlenül finom illatot.

Jó étvágyat!  

 

Reméljük ti is kedvet kaptatok a házi kenyérsütéshez. Ha idő szűkében vagytok, vagy úgy érzitek, valamelyik folyamatnál elakadnátok, pánikra semmi ok, hisz kenyérsütőben is pikk-pakk elkészíthetőek! 

Erre a célra ajánjuk az  Orion OBMD-4418 kenyérsütőt!

Fedezd fel oldalunkon és élvezd a házi gluténmetes sütés előnyeit.

 

Házi kenyérsütési praktikák kenyérsütőben

1. Célszerű beolajozni sütés előtt a lapátot és a lapátrudat, hogy sütés közben ne süljön rá a kenyerünk, kalácsunk vagy egyéb finom péksüteményünk.

2. Sütés után mindig alaposan mossuk el azt a rész ahol a  kenyér készül hogy a következő sütésnél ne legyen semmi problémánk.

 

Minden ember szereti az ízletes kenyérféléket, a választék pedig hatalmas az áruházakban. De vajon tudjuk mit is tartalmaznak valójában? Hogy mit kapunk azért az árért? 

Ha otthon készítjük őket garantáltan olcsóbbak, egészségesebbek és talán finomabbak is.

Kenyérsütőben néhány óra alatt friss meleg kenyeret vagy kalácsot tehetünk szeretteink elé az asztalra.

Hoztunk nektek néhány receptet, amiket kenyérsütőben, gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni.

 

Klasszikus fehér kenyér
(hozzávalók / 4 adag)

A 70 dkg-os kenyérhez

275 ml víz

450 g finomliszt

22.5 g tejpor

7.5 g só

10 g cukor

25 g vaj

2.5 g instant élesztő

Az 1 kg-os kenyérhez

375 ml víz

575 g finomliszt

30 g tejpor

10 g só

15 g cukor

40 g vaj

5 g instant élesztő

 

Elkészítés:

A dagasztókés(eke)t rögzítjük a kenyérsütő forma alján.

A hozzávalókat a leírt sorrendben a formába tesszük, vagyis alulra a víz, rá a liszt. (A tejport én elszoktam keverni a liszt tetején, majd csinálok három egymással nem összeérő kis lyukacskát,és a két szélsőbe teszem a sót, illetve a cukrot, a középsőbe pedig az élesztőt úgy, hogy ne érjen össze idejekorán a sóval és a cukorral. A vajat csak úgy rá szoktam dobálni kisebb darabkákban.)

A formát beletesszük a kenyérsütőgépbe, és rögzítjük.

Kiválasztjuk a programot, Normál (1-es) vagy Gyors (nálam 6-os) lehet, bár én még a gyors programot nem próbáltam. Beállítjuk a tömeget és a színt, és ha kell, az időzítést, majd elindítjuk.

Sütés után én azonnal ki szoktam borítani, és pár percre letakarni egy tiszta konyharuhával.

(FONTOS: mielőtt belevágnánk a kenyérbe, ne felejtsük el kiszedni a dagasztólapátot! Én sajnos rögtön első alkalommal összekarcoltam, mert rövidebbnek gondoltam, és azt hittem, még vághatok. :) Tanuljatok a hibámból! 

 

Kalács
(hozzávalók / 4 adag)

2 db tojás (szobahőmérsékletű)

13 dkg vaj (puha)

80 ml tej (langyos)

1 kávéskanál só

4 ek cukor

345 g finomliszt (vagy 200g finomliszt és 145g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt)

4 kávéskanál instant élesztő

4 dkg mazsola (izlés szerint)

1 ek vanília kivonat

0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt, bio)

 

Elkészítés:

Az előkészített és pontosan kimért hozzávalókat a következő sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe: tojás, vaj, tej, só, cukor, liszt.

A liszt közepébe kis mélyedést formálunk, amelybe beletesszük az élesztőt. Nagyon fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen a folyadékkal!

Elindítjuk a kenyérsütőgépet az ÉDES/SWEET programon.

Körülbelül fél óra múlva a gép elkezd csipogni - gondolom ez gépfüggő, hogy csinál-e ilyet, ha nem, akkor figyelni kell - ,ekkor tesszük bele a mazsolát, a vaníliát és a reszelt citromhéjat.

Ízlés szerint más finomsággal is ízesíthetitek. Én ezeket szoktam variálni, attól függően, hogy épp milyen kedvem van, vagy épp mi van itthon. 

Ezt követően pedig nincs más dolgunk, mint várni, hogy a gép elintézze helyettünk a dagasztást, kelesztést és a sütést.
 

TUTI TIPP! 

Tudtátok, hogy házilekvárt is tudtok készíteni kenyérsütőben? Hogy mit? 
Igen, jól olvastátok, házilekvárt! Mutatjuk hogyan. 


Házi lekvár kenyérsütőben - Tartósítószer mentes
(hozzávalók: 4-5 üveghez)

kb 1,25 kg általad választott gyümölcs

35 dkg cukor

1 tasak 3:1 dzsemfixáló (ehhez sokkal kevesebb cukor kell,mint a többihez)

És természetesen egy olyan kenyérsütőre lesz szükség, aminek van lekvár programja! Ilyen például az Orion OBMD-5401-es modellje.

Elkészítés:

A gyümölcsöket jó alaposan megmossuk majd turmixgépben leturmixoljuk - de ha valaki a darabos lekvárt szereti, akkor a gyümölcsöt apróra vághatja.

A gyümölcslevet vagy a darabolt gyümölcsöket beletöltjük a gépbe, rászórjuk a cukor és a fixálót majd elindítjuk a programot.

1 óra 20 perc múlva kész a lekvár.

 Forrón üvegekbe töltjük, jól rátekerjük a kupakokat és kb 5 percre fejre állítjuk. 

Kész is a finom házi, gyümölcsben gazdag lekvárunk!

Reméljük receptjeink valamelyike elnyerte tetszésed! 

Jó étvágyat!

Ha esetleg még nincs otthon kenyérsütőd, látogass el weboldalunkra, ahol számos készülék közül tudsz választani.

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre hogy még több remek blogcikket olvashass!

Szeretne többet tudni? Ne habozzon, keressen bennünket bátran a info@aleg.hu e-mail címen!