Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár

Blog

Klíma vásárlási segédlet

Hamarosan itt a nyár, egyre égetőbb kérdés, mégis hogyan tehetnénk elviselhetőbbé a közelgő forróságot?

A válasz egyszerű; KLÍMÁVAL! De mi alapján válasszunk?

Segítünk megválaszolni a felmerülő kérdéseket, hogy időben fel tudj készülni a nyárra.



A klíma törvény értelmében, csak és kizárólag hozzáértő szakember üzemelheti be a megvásárolt berendezést, az erre való igény pedig hatalmas. A "majd a haver megoldja, ő mindenhez ért" opciók korának leáldozott. Sok szerelő naptára májustól júliusig már tele van, így érdemes előre tervezni és még most a hűvösebb időkben beszerezni és beszereltetni azt.

De mégis milyen szempontok alapján döntsünk?

Tudjuk-e milyen klíma fajták vannak? Mire jó a mobil klíma? Mekkora teljesítményű lenne az ideális? Mi az a mono- vagy multi split klíma?

Ha a fentiek bármelyikére keresed a választ, akkor a legjobb helyen jársz! Íme:

Mekkora teljesítményű lenne az ideális?

Általában 3 fontos szempontot kell megvizsgálnunk: Mekkora a hűtendő terület, milyen a tagoltsága és milyen fekvésű. Nézzünk mondjuk egy keleti fekvésű, 1+3 szobás, lakást. Körülbelül ebben az esetben egy 100 Watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel számolhatunk. Persze ez csak egy körülbelüli számítás egy laikustól, aki kicsit utánajárt a témának.

A pontos számításokat bízzuk szakemberre, hisz ezek hiányában nem fogjuk tudni hatékonyan beszereltetni a készüléket. Ha mondjuk épp házépítésben vagyunk benne, érdemes a gépésztervezőt megkérni, végezze el a helyiségenkénti hűtési igények felmérését, kiszámítását is a falazat és a szigetelés parmétereinek ismeretében. Mivel amúgy is készít a ház fűtéséhez teljesítményigény számítást, így a hűtő rendszer beüzemeléséhez szükséges számítások elvégzése már pikk-pakk megvan.

Mobil klíma

Ideális kisebb nyaralók, bungallók, konténerek, műemlék jellegű helyekre, ahol nem lehet kialakítani a split klímának megfelelő helyet. Előnye, hogy kedvünk szerint áthelyezhetjük egy másik helyiségbe vagy akár magunkkal vihetjük nyaralni is. Fogyasztását tekintve, nagyobb testvéreivel is felveszi a versenyt. Hátránya, hogy zajosabb mint a split klímák, hisz itt a motor is beltéren tartózkodik. Személy szerint én nem biztos, hogy aludnék vele egy légtérben, dehát mindenki maga dönt.

Léghűző

A léghűtő egy közérzet javítására alkalmas kis berendezés. Nem hasonlítható össze sem a mobil, sem a split klímával. Használata egyszerű, jeget vagy vizet - típustól függően - kell beletenni és ezt fújja a “hűtendő” térbe.

Split klíma

A split klíma nagyon lebutítva osztott klímát jelent, vagyis két nagy egységből áll. A beltéri egység a hűtendő térbe kerül, a kültéri pedig épületen kívülre kerül. Nagy előnyük a mobil klímákkal szemben, hogy a a kompresszor a szabadban helyezkedik el, így sokkal csendesebb mobil klíma barátainál.

Két típusa a mono és multi split. Na de miben különböznek egymástól?

A mono split klíma egy bel- és egy kültéri egységből áll, ezek rézcsővel és elektromos kábellel vannak összekötve, a csőben a hütőközeg van.

Inverteres technológiájuknak köszönhetően könnyebben és pontosabban szabályozhatók illetve energiatakarékosabb. Az interteres motornak köszönhetően sokkal nagyobb teljesítményre képes.

Nem árt, ha a megfelelő hely kiválasztása során, szem előtt tartjuk az alábbiakat:
- Hova vezetjük el a kondenzvizet?
- Téliesítés, amennyiben fűteni is szeretnénk a hűvös napokon.

Megéri egyáltalán klímával fűteni?

A válasz egyszerű, IGEN!

Az egyik legbiztonságosabb és legegészségesebb fűtési módszer, azt is eláruljuk miért:

  • akár -15 Celsius fokban is képes felfűteni és melegen tartani lakásunkat.

  • tűz és gáz felhasználása nélkül képes biztosítani a kívánt hőmérsékletet.

  • ha klímával fűtünk, nem kell tartanunk sem a lakástűztől, sem a szén-monoxid mérgezéstől.

A biztonság és egészség biztosítása mellett a klímára fűtés esetében is jellemző a gazdaságosság. A klíma költséghatékonyabban képes melegíteni, mint bármelyik más fűtő berendezés (működjön az akár árammal, gázzal, szénnel vagy épp fával).

 

Multi split klíma esetében több beltéri egység van összekötve egy kültéri egységgel. A beltéri egység külön-külön is szabályozható, így minden helyiségben tetszésünknek megfelelő hőmérsékletet tudjuk beállítani.

Ma már rengeteg altípus közül választhatunk: páramentesít, wifin keresztül is vezérelhető, távolról is ellenőrizhetőek a beállítások. A levegőszűrő opció pedig, szinte már minden újabb készülékben alapnak számít.

Fontos, hogy átgondoljuk, milyen helyiséget szeretnénk hűteni - ill ha úgy van télen fűteni - milyen élethelyzetben használnánk.

 

Reméljük cikkünkkel tudtunk segíteni azoknak, akik klíma vásárlás előtt vannak és hasonló kérdésekre keresik a választ mint én.

Szeretne többet tudni? Ne habozzon, keressen bennünket bátran a info@sporol6.hu e-mail címen.